zaterdag 24 mei 2014

Het screamteam: De Pest - Marc Legendre

Omdat de mensen tegenwoordig meer hinder ondervinden van terroristen dan van spoken en geesten, besluit het screamteam z’n actieterrein te verleggen. Ze willen ‘terroristen in wording’ vroegtijdig opsporen en ‘uitschakelen’. Maar Chip wordt gepest door een jongen uit de klas en dat is al terreur genoeg. Wanneer chip – bang voor de pestkop - op een dag in de toiletten op school vlucht, hoort hij toevallig een gesprek over een ‘aanslag’ die tijdens het jaarlijkse muziekfestival in het dorp gaat gepleegd worden. Een bende wil tijdens het festival ‘de pest’ onder het publiek verspreiden. Het screamteam moet iets doen. Maar wat?

Het boek is geschreven voor kinderen rond tien jaar. Dit merk je ook wanneer je het leest. Het heeft een duidelijke verhaallijn op het niveau van deze kinderen. Het verhaal is een boek vol avontuur, spanning en dagelijkse problemen. Chip is het hoofdpersonage dat samen met zijn vrienden deze avonturen beleeft. Het verhaal startte toen de vrienden ticketjes gewonnen hadden op het festival in het dorp. Maar achteraf gezien was het een festival zonder veel muziek maar met heel wat angst, heldhaftigheid en echte vriendschap voor Chip. In momenten van nood leer je jouw echte vrienden kennen en dit was ook zo in dit verhaal voor Chip.

Marc Legendre is de auteur van deze boekenreeks. Hij is een erkend stripauteur in het Nederlands taalgebied. Hij kan heel goed spanning opbouwen samenhangend met een portie humor. Veel situaties zullen kinderen van het boek ook in zichzelf herkennen. Bijvoorbeeld de opvallende kinderen die op school heel wat te zeggen hebben of ouders die ‘zagen’ om een prul. Wat wel storend is aan het boek is dat er verkeerde vervoegingen of rare zinsbouwen zijn. Bijvoorbeeld stond er een zin ‘Iedereen lachen’ in het boek. Dit moet ‘iedereen lacht’ zijn. Wat ook raar was dat ‘jeuh’ i.p.v. ‘je’ stond geschreven. Verder stond er ook ‘Time is poen.’ genoteerd in het boek. Logischer zou zijn ‘Time is money.’ of ‘Tijd is poen.’ Deze zinsconstructies zullen zeker verwarring opbrengen bij niet ervaren lezers.

Het boek verwerken in een bepaalde les kan zeker en vast. Het is wel een fantasieverhaal dat soms ook een verkeerd beeld over een godsdienst zou kunnen geven. Bijvoorbeeld werd er heel vaak verwezen om met een boeiing in een gebouw te vliegen of om zichzelf met bommen op te blazen en dergelijke. Dat dit verwerkt wordt in het boek kan zowel positief zijn als negatief. Het positieve is dat men er een klasgesprek of geschiedenis aan dit verhaal kan linken. Maar het negatieve is dat het een vertekend beeld over de Islam zal geven. Dit moet in ieder geval helemaal vermijden worden in de les.

Waarvoor dit verhaal wel ideaal zou zijn, is als je elke dag een stukje leest om de dag mee af te sluiten. Er zit genoeg spanning in het verhaal om de leerlingen er naar te doen verlangen. Na het lezen van het boek is een verwerking (bv een knutselwerkje, klasgesprek…) wel aan te raden.


Veel leesplezier!

Elisa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten