woensdag 28 mei 2014

De koning van Katoren - Jan Terlouw

De koning van Katoren is het laatste boek dat ik las. Het boek is geschreven in 1971 maar de versie die ik las is degene die gemaakt werd na het uitkomen van de gelijknamige film. Dit boek dateert uit 2012.

Tijdens de nacht waarin de koning sterft, wordt Stach geboren. Stachs moeder sterft op het kraambed en zijn vader komt niet veel later ook om wanneer hij de vlag bovenop de kerk halfstok wil hangen. Stach wordt opgevoed bij zijn oom Gervaas, die als dienaar voor de ministers werkt. Wanneer Stach 17 jaar wordt besluit hij om zich op te geven om de nieuwe koning van Katoren te worden. De ministers willen natuurlijk niet zomaar hun post afstaan, want zij regeren al 17 jaar lang het land, dus geven ze hem 7 (in hun ogen onmogelijke) opdrachten. Tijdens deze opdrachten ontmoet hij ook Kim, een studente journalistiek. De twee worden verliefd. Uiteindelijk slaagt Stach erin om alle opdrachten tot een goed einde te brengen en wordt hij zo de nieuwe koning van Katoren.

Hieronder een lijstje van de 7 opdrachten en hoe hij die opdrachten tot een goed einde brengt.
1.    Een eind maken aan het geschreeuw van de vogels van Decibel
Stach bootst door middel van heel wat materiaal een hele hoge toon na, zodat de vogels steeds harder en hoger moeten krijsen om boven het geluid uit te komen. Uiteindelijk knappen de stembanden van de vogels.
2.    Omhakken van de granaatappelboom
Hij beveelt de kruitfabriek om geen kruit meer te produceren waardoor de bloesems aan de boom niet meer bestuift worden met kruitkorrels die uit de schoorsteen komen. Zo kan hij de boom na een tijdje omhakken.
3.    De draak van Smook verslaan.
Hij laat de draak vogels gevuld met salpeter en houtskool eten. Wanneer hij dan met een geweer op de draak schiet, ontploft de draak.
4.    De kerken van Uikemene laten ophouden met schuifelen.
Hij stippelt een plan uit waardoor alle kerken op een plaats samen komen. Op deze plaats botsen ze tegen elkaar waardoor ze een grote kerk vormen.
5.    Van de Sint-Aloïsiuskerk springen.
Dit vindt hij persoonlijk de gevaarlijkste opdracht. Hij twijfelt dan ook heel lang voor hij beslist of hij deze opdracht wel zal uitvoeren, want het is van deze kerk dat zijn vader gevallen is en stierf. Uiteindelijk heeft hij een plan waardoor hij niet ver naar beneden moet springen. Hij roept alle mensen op om al hun kussens op een grote berg voor de kerk te leggen. De berg wordt zo hoog waardoor hij maar een aantal meter moet springen en heel zacht landt.
6.    De tovenaar van Ekilibrië vernietigen.
Hij paait de tovenaar en praat er mee zodat de tovenaar uiteindelijk in zijn eigen vuur springt en verdwijnt.
7.    De knobbelneuzen in Afzette-Rije genezen.
Stach ontdekt dat er voor elk kwaaltje dezelfde zalf wordt voorgeschreven. Er wordt bovendien veel te veel geld voor gevraagd. Hij toont de mensen hoe ze zelf een zalf kunnen maken die hen wel verlost van deze knobbelneuzen.

Tot slot krijgt hij nog een achtste opdracht omdat de ministers hopen dat hij deze opdracht niet tot een goed einde kan brengen.
8.    Plaatsnemen op de Stenen Stoel van Stellingwoude.

Enkel personen die koning zijn kunnen op deze stoel gaan zitten zonder te sterven. Alle andere personen die reeds op de stoel gingen zitten stierven, tenzij men zich op de stoel laat zetten door 6 hooggeplaatste personen (bv burgemeesters, ministers...). Stach denkt terug aan zijn vorige opdrachten en herinnert zich dat de burgemeesters van alle steden waar hij geweest is steeds hetzelfde hebben gezegd : 'Als ik iets voor u kan betekenen, laat u het mij gerust weten.' En dus neemt hij met alle burgemeesters contact op en komen zij hem helpen. Ze plaatsen hem op de stoel waardoor hij in leven blijft

Het boek is enkel in het zesde leerjaar bruikbaar. Het is al een iets moeilijker verhaal waar de leerlingen tijd voor moeten zullen moeten nemen. Er gebeurt heel wat in het verhaal. Van liefde tot actie. Voor elk wat wils.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten