zaterdag 31 mei 2014

William wil de wereld zien - Siska Goeminne

Ongeremde fantasie, avontuur en poëzie zijn de kernwoorden voor dit boek. En vriendschap en liefde ook niet te vergeten natuurlijk.

Het verhaal gaat over William. William is een potlood die samen met zijn zes broers in de doos op de kast staat. Ze worden niet zoveel meer gebruikt. Maar dat is niet de enige reden waarom William de wijde wereld in wil gaan. Hij is anders, wild, hij wil op avontuur! Zijn broers proberen hem nog te overtuigen niet te gaan, maar William is vastberaden. Hij moet en zal de buitenwereld ontdekken. Op een mooie dag in oktober is het zover, William springt uit de doos. Hij vertrekt.
Op zijn tocht ontmoet hij verschillende andere figuren zoals een beukenblad, een vulpen en een mooi wit blaadje. Hij beseft dat hij toch wel zijn broers en vertrouwde thuis mist. En misschien vinden zijn broers hem wel te wild, maar zelf vindt hij ook niet alles even rooskleurig aan zijn broers…

Dit boek is een aangename verassing. Een verhaal over een potlood, het is eens iets anders! De vleugjes poëzie en opmerkelijke woordenschat maken dit verhaal bijzonder. Het inlevingsvermogen kan niet geremd worden. Je gaat mee op avontuur met het potlood, of je dat nu wilt of niet.

Het boek is geschreven voor kinderen van de tweede graad, maar het kan volgens mij door meerdere leeftijden genoten worden. Zelf vond ik het ook fijn, omdat het me in een andere wereld bracht.

De vraag kan gesteld worden of sommige terugblikken in het boek niet wat moeilijk zijn voor het derde leerjaar. Het boek is helemaal in de verleden tijd geschreven. Op een bepaald moment wordt opnieuw de doos beschreven en hoe William zich daarin voelde, en hoe hij tot het besef kwam dat hij wou ontsnappen, terwijl hij op dat moment op de straat ligt. Misschien zou dat sommige kinderen wel in de war kunnen brengen. De prenten in het boek zijn heel mysterieus, eerder wat volwassener. Het zijn een soort wazige zwart-witfoto’s. 

Maar los daarvan kan het boek zeker aanbevolen worden voor de klasbibliotheek. Het prikkelt de fantasie, laat kinderen kennismaken met creatiever taalgebruik en is niet zo vanzelfsprekend.
Een heerlijk verhaal dat doet kriebelen om de andere boeken van Siska Goeminne in huis te halen!

Siska Goeminne – William wil de wereld zien (2011) (107 blz.) – genomineerd door de Nederlandse kinderjury 2012


Elien Leleu

De Piraten zijn terug! - Harmen van Straaten



Schip ahoy!”, wellicht de bekendste kreet die je onmiddellijk op een piratenschip katapulteert. Dit boek voor kinderen van het eerste leerjaar (AVI 3) is een stukje ongeremde fantasie die je warm maakt om nog eens die oude ooglap uit de stoffige verkleedkoffer te halen. Terecht genomineerd door de Nederlandse kinderjury in 2008.

Het verhaal gaat over broer en zus, Jesse en Fleur, die verhuisd zijn en een kist op zolder vinden. Ze ontdekken allerlei piratenattributen in de kist. Deze spullen (in het bijzonder de schatkaart) leiden tot meer dan enkel een verkleedpartijtje, maar tot een schip vol échte piraten! En de spiegel speelt ook een mysterieuze rol in het verhaal…

Spanning, pientere kinderen, stoere piraten, een vleugje humor en een fameuze schat zijn de ingrediënten van dit boek. Alle elementen dus om kinderen helemaal te boeien. Het boek leest heel vlot en er is veel afwisseling tussen conversaties en vertellende zinnen. Het staat helemaal in de tegenwoordige tijd waardoor je helemaal mee bent in het verhaal, alsof je er zelf bij bent.

Het knappe aan dit boek is dat de schrijver ook de illustrator is. Harmen van Straaten. Dit maakt zijn boeken zo authentiek en origineel. De tekeningen zijn fijn uitgewerkt, passen perfect bij het verhaal en overheersen ook niet. Het geeft een heel aantrekkelijke indruk.

Harmen van Straaten schrijft boeken voor beginnende lezers tot en met 15-plussers. Hij maakt overal de illustraties zelf. In dezelfde leeftijdscategorie als ‘De piraten zijn terug!’ vind je ook ‘Het Monster’, ‘De raket’, ‘De witte ridder’. Elk van deze titels laat me nu al verlangen naar het verhaal en de plaatjes erbij!

Harmen van Straaten – de Piraten zijn terug (2007) (29 blz.) – genomineerd door de Nederlandse kinderjury 2008


Elien Leleu

vrijdag 30 mei 2014

Slim en Woest - Anke de Vries



Hallo

Het laatste boek dat ik las was 'Slim en Woest' van Anke de Vries.

Slim en Woest
Lot speelt op straat. Plots stopt een auto. Ze ziet een jongen. Hij heet Paul en heeft een hondje Slim. De hond heet zo omdat hij heel slim is. 
Lot en Paul leren elkaar beter kennen en ze worden vrienden. Slim speelt ook graag mee.

Paul woont naast Woest. De buurman heet eigenlijk meneer Soest, maar iedereen noemt hem Woest omdat hij altijd schreeuwt. Slim loopt altijd in de tuin van meneer Woest. Hij wil er spelen. Eerst loopt hij naar het raam. Meneer Woest kijkt naar buiten en bonkt op het raam. Slim blaft en kwispelt met zijn staart. Meneer Woest verdwijnt en een beetje later gaat de deur open. Dan schreeuwt hij dat de hond weg moet. Slim heeft daar geen zin in. Hij huppelt door de tuin en plast tegen de struik. Daarna loopt hij de tuin uit.

Wanneer Lot en Paul in het park zijn, loopt Slim weg. Hij gaat opnieuw naar de tuin van meneer Woest. Slim kent de weg uit zijn hoofd. Opnieuw blaft hij eerst aan het raam. Daarna verdwijnt meneer Woest. Slim gaat bij de deur staan. De deur gaat open en daar is meneer Woest. Hij neemt de tuinslang en spuit achter de hond. Slim is te snel en springt in het rond.

Woest is zo woest dat hij aanbelt bij Paul. Hij zegt dat hij de hond nooit meer in zijn tuin wil zien want anders zal er iets gebeuren. Paul weet niet wat maar hij vindt het eng.

Slim moet vanaf dan altijd aan de lijn. Dat vindt hij niet plezant.

Op een dag ligt Slim in de tuin. Plots graaft hij een put onder de omheining met buurman Woest. Slim rent naar de tuin en springt aan de deur van de keuken. Hij hoort een stem. De stem van meneer Woest. 'Slim ... Slim ...!'

Wanneer Slim ziet dat meneer Woest op de grond licht begint hij te blaffen. Hij loopt naar Paul en Lot. Ze komen kijken wat er gebeurt. Dan zien ze meneer Woest op de grond liggen. Hij roept om hulp. Mama belt het ziekenhuis.

Terwijl meneer Woest in het ziekenhuis ligt, past Slim op de tuin.

Als meneer Woest naar huis komt is iedereen blij. Ze versieren de tuin. Plots blaft Slim. Papa en mama zijn daar samen met meneer Woest.
Woest is zo blij. Hij zegt dat ze lieve buren zijn. Dan springt Slim op de schoot van Woest. Meneer Woest zegt dat hij zo een slimme hond is. Woest belooft aan Slim dat als hij terug kan lopen, ze veel in de tuin zullen spelen.

Het is een aangenaam boek om te lezen. Het boek heeft mooie en kleurrijke illustraties. Ik ondervond geen moeilijke woorden in het boek. Het is geschreven op AVI-niveau 3. Het boek is dus bestemd voor kinderen die leren lezen. Ik vond het een leuke verhaallijn. Ook de namen Woest en Slim vond ik grappig.

Veel plezier met het boek!
Lisa

donderdag 29 mei 2014

De heks op de ijsberg - Koen Smulders

Hallo

Ik las het boek 'De heks op de ijsberg' van Koen Smulders.

Het boek gaat over Loes die op een nacht wakker wordt door een zwaan op haar balkon. Hij zegt haar dat hij betoverd is door een heks. Loes moet hem helpen zodat hij terug prins kan zijn. Ze moet op bezoek gaan bij een fee, maar ze mag niet van de taart eten. 
Loes gaat op zoek naar de schuur van de fee. Even later komt ze bij de fee. Wanneer de fee haar een lekkere taart met room en een kers aanbiedt, zegt ze nee. Ze wil de prins redden zoals ze belooft had. Als de fee smeekt, eet Loes toch van de taart. Hierdoor wordt de prins niet gered.
Even later komt een muis voorbij. De muis piept en komt naar Loes. Hij geeft haar een brief van de zwaan. Loes leest de brief:

Lief meisje,

Je hebt van de taart gesnoept.
Dus ben ik nog steeds een zwaan.
Met veertjes zo wit als sneeuw.
En een snavel zo rood als een kers.
Maar ik ben niet boos op jou.
Een taart van de fee is ook zo lekker!
Je kunt me nog redden.
Kom naar de ijsberg!
Eerst moet je door de wei.
Maar kijk uit, daar slaapt een reus.
Hij eet alles op wat hij ziet.
Maak hem niet wakker.
Ik hoop dat ik je gauw zie.
Op de top van de ijsberg.

Kusjes van de zwaan

Loes gaat opnieuw op stap. Eerst moet ze langs de reus en daarna langs de heks. Met de hulp van een elfje lukt het haar. De heks smelt weg, de zwaan wordt terug een prins en iedereen is blij.

Het was een aangenaam kinderboek om te lezen. Het verhaal leest vlot en heeft mooie tekeningen. Op elke pagina heb je een tekening. Het zijn zwart-wit tekeningen.
Op de eerste en de laatste pagina vind je een samenvatting van het verhaal terug zonder tekst. De tekeningen volgen elkaar op en het ziet eruit als een strip.
Ik raad het boek aan voor kinderen vanaf 6 jaar. 

Veel leesplezier !
Lisa

Koen wint een prijs - Marianne Busser en Ron Schröder


Koen wint een prijs





Ik las het kinderverhaal 'Koen wint een prijs' van Marianne Busser en Ron Schröder.

Het verhaal begint wanneer Koen en Lot een tekening maken. Als ze klaar zijn komt de mama van Koen met een super goed idee. Ze kunnen hun tekeningen opsturen en deelnemen aan een wedstrijd. De kinderen vinden dit een leuk idee en ze sturen hun brief op. 

Een maand later komt Koen thuis van school. Mama lacht en zegt: 'Ik heb iets voor jou'. Ze geeft hem een grote kaart en zegt dat hij een prijs gewonnen heeft. Koen springt een gat in de lucht en juicht heel luid. Hij bekijkt de kaart en leest dat hij met de klas naar een speeltuin mag met de bus. 'Leuk!' zegt mama. Koen is ook blij. Maar dan denkt hij aan Lot. Ze viel vorige week van de trap en haar been zit in het gips. Nu kan ze niet mee. Hij vindt dit helemaal niet fijn.

Koen gaat naar Lot en verteld haar het slechte nieuws. Lot wordt een beetje wit. Ze slikt en praat daarna verder. Ze zegt tegen Koen dat ze het wel jammer vindt maar dat ze het leuk vindt voor hem. 

De volgende dag verteld hij over de wedstrijd in de klas. Alle kinderen zijn erg enthousiast.
Als de kinderen in de klas komen vraagt Koen aan de juf om iets te doen voor Lot. Alle kinderen beslissen dat ze een cadeautje meebrengen voor Lot. Na twee dagen staat er een grote doos in de klas met van elk kind een pakje. De juf vindt het super. 'Als we met de bus vertrekken gaan we eerst naar Lot met onze doos,' zegt juf.
Even later is iedereen aan het schrijven. Koen kan niet goed werken. Hij moet oefeningen maken maar hij staart voortdurend naar buiten. Hij kan alleen maar aan Lot denken. Na de les moet hij bij de juf gaan. Ze vraagt hem waarom hij niet verder doet met zijn oefeningen. Koen verteld aan de juf dat hij de hele tijd aan Lot moet denken. Hij heeft een idee. De juf zegt dat ze er zal over nadenken.

De dag van de schoolreis.
De kinderen zitten op de bus. Eerst rijden ze naar Lot. De juf stapt uit maar vergeet de doos. Plots komt Lot naar buiten. Ze wordt gedragen door haar papa naar de bus. De man van de bus neemt haar over en zegt dat de rolstoel ook mee is.
'Lot gaat ook mee!' schreeuwen de kinderen.

In de speeltijd zit Lot in haar stoel. De kinderen zitten om de beurt naast Lot en geven dan hun pakje uit de doos. 

Lot is terug thuis. Ze vertelt aan haar ouders over de vele pakjes. Even later komt Koen erbij. Lot bedankt hem voor wat hij gedaan heeft. Dan geeft papa een pakje aan Koen. Er zitten vier kaartjes voor de speeltuin in. Wanneer het gips eraf is gaan ze terug naar de speeltuin met de mama en papa van Lot. Ze zijn heel blij.

Het boek leest heel vlot. Er staan geen moeilijke woorden in. Op bijna elke pagina staat een mooie tekening. De tekeningen zijn in kleur en kinderlijk getekend.
Het boek is voor kinderen vanaf 6 jaar. Het boek heeft AVI-niveau 4.

Veel plezier met het boek!
Lisa

woensdag 28 mei 2014

Hij of ik?



Sam is een Oegandese jongen en wordt samen met zijn zus Agnes ontvoerd door het rebellenleger van Kony. Samen met nog andere ontvoerde kinderen, moeten ze eten en materiaal dragen voor het leger. Helaas krijgen ze zelf amper eten en drinken. De twee worden uit elkaar gerukt. Agnes wordt een van de vrouwen van Kony en Sam moet in het leger werken. Wanneer hij bijna verhongerd, mag hij wat meer eten hebben, omdat hij anders te zwak wordt om te vechten tegen andere kinderen van dorpen. 
Ontsnappen is daar onmogelijk, bijna iedereen die het probeert wordt gesnapt en gedood op een gruwelijke wijze. Sam probeert zich sterk te houden, tot op het moment dat een van zijn vrienden probeert te ontsnappen. 
Sam werd gefolterd tot hij zijn eigen vriend wilde dood slaan. Hij had geen andere keus en sloeg tot zijn vriend niet meer bewoog.

Op een dag komt hij Robin tegen. Het is een oudere jongen die al een paar jaar in het leger werkt. Robin staat ook iets hoger dan Sam. Daardoor kan Robin soms extra eten meesmokkelen voor Sam.

Tijdens een aanval op een dorp, raakt Sam gewond en kan hij ontsnappen uit het rebellenleger.
Hij belandt in een opvangcentrum en kan na een tijdje terug geloven in een mooie toekomst. 
Eerst verloopt het wat stroef. Hij vetrouwt niemand meer.
Op een dag is er bezoek voor hem! Het is Robin! Robin is ook kunnen ontsnappen. Samen proberen ze een nieuwe toekomst op te bouwen. 
Zijn zus Agnes bevrijden is zo goed al onmogelijk en naar huis terug keren kon hij niet. Hij wist zelfs niet of zijn ouders nog leefden.


De titel verwijst volgens mij naar de scene waarin Sam zijn goede vriend moet doodslaan. Hierbij dacht Samn waarschijnlijk: 'Wat moet ik doen? Hij dood? Of ik dood? Hij of ik?'

Dit is een erg aangrijpend verhaal. Zeker omdat dit gaat over ware feiten. De schrijfster Bettie Elias, is met een jongen van daar gaan praten. Ook betrok ze het project van Els De Temmerman erbij, die probeert om kindsoldaten op te vangen en opnieuw in een familie een toekomst te geven.
Op deze site: www.childsoldiers.net kan je nog meer levensverhalen vinden van ex- kindsoldaten.
Dit is een boek voor kinderen ouder dan 10 jaar. Persoonlijk vind ik dit te jong.
Ik vind dat er teveel gruwelijke scenes in het verhaal voorkomen. Voor gevoelige kinderen is dit absoluut geen goed boek!
De uitgever hiervan is Manteau. Het boek telt 159 pagina's.



Billy en de bizon



Billy is een kleine hamster. Hij wil graag een echte cowboy worden!  Om zich te bewijzen, wil hij een bizon vangen met een lasso! Het verloopt niet allemaal van een leien dakje. Eerst gaat hij langs bij zijn beste vriend Pierke, zodat hij eerst nog wat op hem kan oefenen. Uiteraard kan je een pier niet vergelijken met het vangen van een bizon. Maar toch heeft het effect gehad. 
Een tijdje later komt de muis Treintje voorbij. Ze vraagt wat voor raar spelletje ze aan het spelen zijn. Pierke antwoord: 'Billy wilt een bizon vangen met een lasso. En hij is aan het oefenen op mij'. 
Treintje keek wel wat verbaasd en zei: 'Ik heb er een gezien. Hier vlakbij.'

Samen besluiten ze om naar de rivier te gaan waar de bizon zich bevindt.
Billy schrift zich een bult wanneer hij ziet hoe groot een bizon wel niet is. Hij bedacht een plannetje!
Pierke moest onder de boom gaan liggen en doen alsof hij veel pijn kreeg in zijn buik. Dan zou Billy in de boom wachten, tot de bizon naar Pierke loopt, om te vragen wat er scheelt.
En zo gebeurde het...

Pierke ging onder de boom liggen en kermde luid, alsof hij heel veel pijn had. De bizon ging erop op af om te vragen of hij hem kon helpen. Ondertussen wachtte Billy ongeduldig in de boom en gooide de lasso over de bizon!
Hij had hem! Maar de bizon kon er niet om lachen. Hij schoot op de vlucht, met Billy op z'n rug. Plots stopte hij zo hard, dat Billy over zijn schouders viel en op een cactusbloem terecht kwam. 
De bizon vroeg waarom hij hem per se wilde vangen. Billy antwoordde: 'Ik wilde tonen aan mijn papa dat ik een echte cowboy ben en dat ik een bizon kon vangen'. 

De bizon stelde het volgende voor: 'Dan gaan we naar je papa en doen we alsof je me gevangen hebt!'

Eens ze thuis aangekomen waren, schrok de papa zich rot! En samen hebben ze nog een gezellige avond gehad met kampvuur!

De schrijfster van het boek heet Catharina Valckx. Het boek werd uitgegeven in februari 2012. In totaal telt het 32 pagina's, maar er zijn zeer veel prenten en korte stukjes tekst.

Dit boek is zeer geschikt voor de eerste graad. Ook in het 3de kleuter vind ik dit een gepast boek. Het gaat over dieren die een heel avontuur beleven en er zit ook nog wat spanning in het verhaal.
Zeker een aanrader!

De koning van Katoren - Jan Terlouw

De koning van Katoren is het laatste boek dat ik las. Het boek is geschreven in 1971 maar de versie die ik las is degene die gemaakt werd na het uitkomen van de gelijknamige film. Dit boek dateert uit 2012.

Tijdens de nacht waarin de koning sterft, wordt Stach geboren. Stachs moeder sterft op het kraambed en zijn vader komt niet veel later ook om wanneer hij de vlag bovenop de kerk halfstok wil hangen. Stach wordt opgevoed bij zijn oom Gervaas, die als dienaar voor de ministers werkt. Wanneer Stach 17 jaar wordt besluit hij om zich op te geven om de nieuwe koning van Katoren te worden. De ministers willen natuurlijk niet zomaar hun post afstaan, want zij regeren al 17 jaar lang het land, dus geven ze hem 7 (in hun ogen onmogelijke) opdrachten. Tijdens deze opdrachten ontmoet hij ook Kim, een studente journalistiek. De twee worden verliefd. Uiteindelijk slaagt Stach erin om alle opdrachten tot een goed einde te brengen en wordt hij zo de nieuwe koning van Katoren.

Hieronder een lijstje van de 7 opdrachten en hoe hij die opdrachten tot een goed einde brengt.
1.    Een eind maken aan het geschreeuw van de vogels van Decibel
Stach bootst door middel van heel wat materiaal een hele hoge toon na, zodat de vogels steeds harder en hoger moeten krijsen om boven het geluid uit te komen. Uiteindelijk knappen de stembanden van de vogels.
2.    Omhakken van de granaatappelboom
Hij beveelt de kruitfabriek om geen kruit meer te produceren waardoor de bloesems aan de boom niet meer bestuift worden met kruitkorrels die uit de schoorsteen komen. Zo kan hij de boom na een tijdje omhakken.
3.    De draak van Smook verslaan.
Hij laat de draak vogels gevuld met salpeter en houtskool eten. Wanneer hij dan met een geweer op de draak schiet, ontploft de draak.
4.    De kerken van Uikemene laten ophouden met schuifelen.
Hij stippelt een plan uit waardoor alle kerken op een plaats samen komen. Op deze plaats botsen ze tegen elkaar waardoor ze een grote kerk vormen.
5.    Van de Sint-Aloïsiuskerk springen.
Dit vindt hij persoonlijk de gevaarlijkste opdracht. Hij twijfelt dan ook heel lang voor hij beslist of hij deze opdracht wel zal uitvoeren, want het is van deze kerk dat zijn vader gevallen is en stierf. Uiteindelijk heeft hij een plan waardoor hij niet ver naar beneden moet springen. Hij roept alle mensen op om al hun kussens op een grote berg voor de kerk te leggen. De berg wordt zo hoog waardoor hij maar een aantal meter moet springen en heel zacht landt.
6.    De tovenaar van Ekilibrië vernietigen.
Hij paait de tovenaar en praat er mee zodat de tovenaar uiteindelijk in zijn eigen vuur springt en verdwijnt.
7.    De knobbelneuzen in Afzette-Rije genezen.
Stach ontdekt dat er voor elk kwaaltje dezelfde zalf wordt voorgeschreven. Er wordt bovendien veel te veel geld voor gevraagd. Hij toont de mensen hoe ze zelf een zalf kunnen maken die hen wel verlost van deze knobbelneuzen.

Tot slot krijgt hij nog een achtste opdracht omdat de ministers hopen dat hij deze opdracht niet tot een goed einde kan brengen.
8.    Plaatsnemen op de Stenen Stoel van Stellingwoude.

Enkel personen die koning zijn kunnen op deze stoel gaan zitten zonder te sterven. Alle andere personen die reeds op de stoel gingen zitten stierven, tenzij men zich op de stoel laat zetten door 6 hooggeplaatste personen (bv burgemeesters, ministers...). Stach denkt terug aan zijn vorige opdrachten en herinnert zich dat de burgemeesters van alle steden waar hij geweest is steeds hetzelfde hebben gezegd : 'Als ik iets voor u kan betekenen, laat u het mij gerust weten.' En dus neemt hij met alle burgemeesters contact op en komen zij hem helpen. Ze plaatsen hem op de stoel waardoor hij in leven blijft

Het boek is enkel in het zesde leerjaar bruikbaar. Het is al een iets moeilijker verhaal waar de leerlingen tijd voor moeten zullen moeten nemen. Er gebeurt heel wat in het verhaal. Van liefde tot actie. Voor elk wat wils.

Komt een dier bij de dokter - Bouwien Jansen

De tweeling Bente en Bram wonen tijdelijk bij hun opa omdat hun ouders een moeilijke periode doormaken en ze even tijd voor zichzelf willen. Opa woont vlakbij een dierentuin en is er verzorger. Hierdoor mogen Bente en Bram hem dagelijks helpen en meegaan met dokter Henk, de dierenarts van de zoo. Ze zorgen mee voor de pasgeboren aap Makoua en voor de zieke schildpad. Die kan door hun goede zorgen na een poosje per vliegtuig naar de Middellandse Zee gebracht worden.
Bente en Bram worden goede maatjes met de dieren en doen er ook alles voor. Zelfs olifantenpoep opscheppen. Alles gaat goed, tot op een bepaald moment. Opa wordt ziek.

Hij doet alsof er niets aan de hand is. Maar dan krijgt hij een hartinfarct en moet hij naar het ziekenhuis. Opa wil daar helemaal niet zijn. Bente en Bram beslissen hem te helpen en halen hem op een avond op met een bakfiets. Ze brengen opa naar de grot in de dierentuin. Ze kunnen niet lang verzwijgen waar opa zit want hij wordt steeds maar zieker en zieker. Ze besluiten om dokter Henk in vertrouwen te nemen. Die besluit om opa opnieuw naar het ziekenhuis te brengen. Op het moment dat dokter Henk naar opa toegaat om het mee te nemen, ziet hij dat de grot leeg is. Geen opa meer te zien. De ouders van Bente krijgen wat later telefoon uit Frankrijk. Een Franse dokter verteld dat opa bij hen in het ziekenhuis is. Opa ging daar vaak op vakantie en wou zich daar laten opereren. De ouders van Bente beslissen om allemaal samen op vakantie naar Frankrijk te vertrekken. Zo kunnen ze opa ook vaak bezoeken. Ze blijven daar zo lang tot opa weer mee kan naar huis, naar zijn plekje: de dierentuin.

Het verhaal - geschreven door Bouwien Jansen - is verzonnen maar dokter Henk heeft wel echt bestaan. Hij werkt ook effectief in een dierentuin in Nederland. Ook alle dieren in het verhaal zijn de dieren uit de dierentuin. Het is een recent boek (uit 2013).
Het verhaal is voor kinderen vanaf 8 jaar. Persoonlijk vind ik het nog een vrij dik boek (128 pagina's) om aan een achtjarige te geven. Er zit weinig actie in, tot op het moment dat opa ziek wordt.
Ik zou dit boek niet echt aanraden voor de klasbibliotheek. Het kind moet openstaan voor een iets dikker boek.

zondag 25 mei 2014

Een jaar vol kleuren - Kolet Janssen

Hallo

Het tweede boek dat ik las was 'Een jaar vol kleuren' van Kolet Janssen.

Waarom moet je op Driekoningen een boon zoeken in je stuk koek? Wat is er precies gebeurd op Hemelvaart? Waarom gaan we op Allerzielen naar het kerkhof? Waar komt de kerststal vandaan?

Het christelijk geloof is rijk aan feesten en gebruiken. Kinderen zijn dol op tradities die elk jaar terugkomen. Ze genieten er nog meer van als ze weten wat erachter zit. Maar dat kunnen hun ouders of leerkrachten hun niet altijd vertellen...



In dit leerrijk boek voor kinderen tussen 9 en 12 jaar schrijft Kolet Janssen het verhaal van een gezin doorheen het kerkelijk jaar. Het boek beantwoord vragen van kinderen over deze feesten.

Ik vond het een mooi boek om te lezen ook al is het boek eigenlijk een leerboek. De kinderen leren op een leuke manier. Het verhaal is op kinderniveau geschreven en ze krijgen antwoord op heel wat vragen. De teksten zijn vlot leesbaar.
In het boek staan enkele mooie illustraties ondanks het zwart-wit tekeningen zijn.

In het boek volgt de lezer een heel jaar lang Sara en haar boer. Zij voeren gesprekken met hun ouders over het christelijk geloof en alle gebruiken en gewoonten. De ouders geven heel wat informatie over de christelijke feesten en hebben het daarbij ook over andere godsdiensten zoals de islam en het jodendom. Op deze manier leren kinderen bij over de verschillende godsdiensten.

Ik zou het boek zeker aanraden voor een voorleesmoment in de klas en voor in de klasbibliotheek.

Groeten 
Lisa



Hotel Tussentijd - Lisa Boersen

Graag wil ik jullie een heel mooi kinderverhaal aanraden.
Het boek heet 'Hotel Tussentijd' en werd geschreven door Lisa Boersen.



Het hoofdthema van het verhaal is schaamte en hoe je ermee moet leren omgaan. De vijf personages uit het verhaal schamen zich zo hard dat ze niet meer uit het toilet durven komen. Plots begint het licht te flikkeren en komen ze op een plaats zo onbekend, en zo ver weg. Deze plaats heet Hotel Tussentijd. Mensen die zich zo hard schamen komen daar terecht en worden in de watten gelegd door de gastvrouw Sari en gastheer Giovanni. Iedereen die in Hotel Tussentijd terecht komt mag er één dag en één nacht blijven. Ze doen er fantastisch activiteiten zoals: apenkooien, onderwaterbokalen, familie-schommelen in de sneeuw, milkshakes drinken en nog veel meer. Daarna krijgen ze de grote test en wanneer ze slagen gaan ze terug naar waar alles begon.

In het boek leren de personages om te gaan met hun schaamte. Het boek biedt de mogelijkheid om met de klas op verschillende manieren stil te staan bij het gevoel schaamte.

Het boek is voor kinderen vanaf 9 jaar. 
Zowel het verhaal als de tekeningen zijn erg leuk en grappig. De tekeningen zijn mooi getekend en zorgen ervoor dat je kan fantaseren over het hotel.


Veel leesplezier!
Lisa

zaterdag 24 mei 2014

Het screamteam: De Pest - Marc Legendre

Omdat de mensen tegenwoordig meer hinder ondervinden van terroristen dan van spoken en geesten, besluit het screamteam z’n actieterrein te verleggen. Ze willen ‘terroristen in wording’ vroegtijdig opsporen en ‘uitschakelen’. Maar Chip wordt gepest door een jongen uit de klas en dat is al terreur genoeg. Wanneer chip – bang voor de pestkop - op een dag in de toiletten op school vlucht, hoort hij toevallig een gesprek over een ‘aanslag’ die tijdens het jaarlijkse muziekfestival in het dorp gaat gepleegd worden. Een bende wil tijdens het festival ‘de pest’ onder het publiek verspreiden. Het screamteam moet iets doen. Maar wat?

Het boek is geschreven voor kinderen rond tien jaar. Dit merk je ook wanneer je het leest. Het heeft een duidelijke verhaallijn op het niveau van deze kinderen. Het verhaal is een boek vol avontuur, spanning en dagelijkse problemen. Chip is het hoofdpersonage dat samen met zijn vrienden deze avonturen beleeft. Het verhaal startte toen de vrienden ticketjes gewonnen hadden op het festival in het dorp. Maar achteraf gezien was het een festival zonder veel muziek maar met heel wat angst, heldhaftigheid en echte vriendschap voor Chip. In momenten van nood leer je jouw echte vrienden kennen en dit was ook zo in dit verhaal voor Chip.

Marc Legendre is de auteur van deze boekenreeks. Hij is een erkend stripauteur in het Nederlands taalgebied. Hij kan heel goed spanning opbouwen samenhangend met een portie humor. Veel situaties zullen kinderen van het boek ook in zichzelf herkennen. Bijvoorbeeld de opvallende kinderen die op school heel wat te zeggen hebben of ouders die ‘zagen’ om een prul. Wat wel storend is aan het boek is dat er verkeerde vervoegingen of rare zinsbouwen zijn. Bijvoorbeeld stond er een zin ‘Iedereen lachen’ in het boek. Dit moet ‘iedereen lacht’ zijn. Wat ook raar was dat ‘jeuh’ i.p.v. ‘je’ stond geschreven. Verder stond er ook ‘Time is poen.’ genoteerd in het boek. Logischer zou zijn ‘Time is money.’ of ‘Tijd is poen.’ Deze zinsconstructies zullen zeker verwarring opbrengen bij niet ervaren lezers.

Het boek verwerken in een bepaalde les kan zeker en vast. Het is wel een fantasieverhaal dat soms ook een verkeerd beeld over een godsdienst zou kunnen geven. Bijvoorbeeld werd er heel vaak verwezen om met een boeiing in een gebouw te vliegen of om zichzelf met bommen op te blazen en dergelijke. Dat dit verwerkt wordt in het boek kan zowel positief zijn als negatief. Het positieve is dat men er een klasgesprek of geschiedenis aan dit verhaal kan linken. Maar het negatieve is dat het een vertekend beeld over de Islam zal geven. Dit moet in ieder geval helemaal vermijden worden in de les.

Waarvoor dit verhaal wel ideaal zou zijn, is als je elke dag een stukje leest om de dag mee af te sluiten. Er zit genoeg spanning in het verhaal om de leerlingen er naar te doen verlangen. Na het lezen van het boek is een verwerking (bv een knutselwerkje, klasgesprek…) wel aan te raden.


Veel leesplezier!

Elisa

Hippo – Marc de Bel

Bobolle houdt van taartjes.
Van taartjes, chocola, roomsoezen en ijs.
En van ballet.
Maar de balletjuf vindt haar te dik.
Alsof mollige meisjes niet kunnen dansen. Nijlpaarden kunnen het toch ook?
En hoe!

En de winnaar van de tekenwedstrijd is… Bobolle met het schilderij Hippo! Sander Vermeer en zijn vrienden keken zuur naar Bobolle. Hij was jaloers dat hij de wedstrijd niet had gewonnen. Die avond was het Sanders verjaardagsfeest (inclusief zwembad en springkasteel!) maar nu ze die wedstrijd gewonnen had, durfde ze er niet meer naar toe te gaan… Ze zat die avond alleen thuis. Het donderde en bliksemde. FLOEP! Het licht ging uit. Bobolle strompelde naar de keuken. Toen ze tegen al het breekbaars gelopen had, zag ze iets wat ze nog nooit gezien had. Een dansend nijlpaard! Zoals op haar tekening…

Marc de Bel is een geapprecieerd schrijver. Hij schreef reeds een 100-tal boeken. Deze boeken zijn voornamelijk voor kinderen bestemd. Met zijn 20 jaar ervaring als leerkracht lager onderwijs weet Marc de Bel als geen ander hoe hij kinderen moet boeien. In het verhaal Hippo zijn alle elementen aanwezig om een goed kinderboek uit te brengen. Spanning, vriendschap en fantasie. Dit zorgt ervoor dat het boek leest als een trein.

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen het boek zelfstandig lezen. Het boek kan ook dienen als voorleesboek voor jongere kinderen. Er staan een aantal zwart-wit tekeningen in het boek. Voor kinderen die ouder zijn dan 8 jaar zijn tekeningen niet meer zo vereist, maar maakt voor hen het lezen net dat tikkeltje leuker. Als ze tekeningen zien staan kunnen ze het verhaal beter visueel voorstellen.


Zoek je een goed boek om voor te lezen in de klas? Zoek zeker de boeken van Marc de Bel eens op!


Elisa 

vrijdag 23 mei 2014

Kees en Ko detectivebureau - Harmen van Straaten

De vakantieperiode komt eraan. Waar zouden ze dit jaar op vakantie gaan?
Kees hoopt in elk geval naar Hawai. Maar dat is helemaal niet wat zijn ouders in gedachten hebben. Die willen hun vakantie doorbrengen op het Nederlandse platteland. Dik tegen zijn zin gaat hij toch mee. Maar al snel blijkt dat zijn vader spijt heeft van zijn keuze. Ze zijn nog niet goed en wel geïnstalleerd of daar staat de eerste logé al: zijn schoonbroer samen met zijn vrouw. En dan komt er nog meer familie en ook nog vrienden van zijn vrouw. Het lijkt wel een hotel.

Kees heeft ondertussen zijn bezigheid gevonden. In de caravan van zijn tante en oom is het servies vernield. Ko, de hond van Kees krijgt meteen de schuld. Voor Kees genoeg redenen om een detectivebureau op te richten. Teuntje en Bas, twee Nederlands kinderen, vervoegen zijn detectivebureau.

Wie denkt dat de zaak van het servies de enige zaak is van het detectivebureau heeft het goed mis. Het wordt spannender. In het dorpje waar ze verblijven zijn er jongens met een brommer die Kees proberen te verjagen. En hoe zit het daar met het verliefde stel? Zijn zij wel zuiver op de graat.

Het boek zorgt voor een ontspannend vakantieverhaal, ideaal voor 10-jarigen. Het verhaal begint luchtig maar wordt steeds spannender.

De groeten van Mike - Lydia Rood

"Ik mag naar huis!" Zo loopt Mike door het ziekenhuis.

Mike is juist genezen van leukemie en heeft maanden in het ziekenhuis gelegen. Vandaag, de dag dat hij naar huis mag en genezen is, komt zijn moeder hem niet ophalen. Ze heeft opnieuw gedronken en kan niet voor hem zorgen.

Vanuit het ziekenhuis wordt dan beslist om contact op te nemen met jeugdzorg. Zij sturen hem naar een pleeggezin. Maar dat wil Mike helemaal niet. Hij wil naar zijn moeder. Hij verzint met Vincent (zijn kamergenoot in het ziekenhuis) een plan. De eerste avond dat ze samen aan tafel zaten, doet hij alsof hij een epilepsieaanval krijgt. Hij wordt terug naar het ziekenhuis gebracht. Voorlopig blijft hij daar. Ondertussen heeft ook zijn moeder beloofd dat ze zou afkicken van de drank. Maar omdat een ziekenhuis geen hotel is, moet Mike naar een tehuis gebracht worden. Ook dit vindt hij geen goede oplossing. Hij loopt weg uit het ziekenhuis en duikt onder in zijn eigen huis. Daar is hij alleen en zonder medicijnen. Hij wordt gevonden door een man en opnieuw naar het ziekenhuis gebracht. Uiteindelijk kan hij toch weer bij zijn moeder intrekken die afgekickt is van de alcohol. Er wordt zelfs een feestje gegeven... met kinderchampagne...

Het boek dateert uit 2012 en is geschikt voor 10-jarigen. Ik zou het boek aanraden om wat moeilijkere thema's zoals leukemie aan te pakken. Er wordt op een simpele manier uitgelegd wat die ziekte precies inhoudt. Er is van dit boek ook een film gemaakt.

donderdag 22 mei 2014

Knook!

Hallo allemaal!

KnookHet vijfde en laatste boek die ik gelezen heb is Knook! Een boek geschreven door Francine en Marenthe Otten.


Op een nacht wordt Knook geboren. Hij groeit heel vlug en tegen de tijd dat hij naar het kleuter mag, is hij al twee koppen groter dan de andere kleuters. Zo blijft hij verder groeien. Zijn ouders zijn ten einde raad en gaan naar een speciale dokter voor grote mensen, maar die weet ook geen raad.
Op een mooie lente dag, en zo groot als de dakgoot, komt hij Lisalieve tegen. Een meisje bijna net zo lang als hij. Ze worden beste vrienden. Maar het onvermijdelijke lijkt gebeuren. Knook blijft groeien. Hij groeit tot hij zijn eigen voeten niet meer kan zien en hij de wolken kan aanraken.
De maan ziet het verdriet van Knook en spreekt hem aan. Hij raadt Knook aan om naar het verre Lowa-Lao land te gaan waar een wijze man woont en hem kan helpen.
Zo begint Knook aan zijn tocht. Eens aangekomen wist de wijze man onmiddelijk wat het voor de hand liggende probleem was. . .

Het is een mooi boek, gemaakt door een moeder en dochter. De tekeningen hebben een collage-achtig gevoel. De kleuren zijn prachtig op elkaar afgestemd.  De tekst is in mooie grote kaders uitgewerkt. Het lettertype is een beetje saai en kon iets vrolijker gemaakt zijn.
Het verhaal kan ook iets te langdradig zijn om voor te lezen aan kinderen.
Wat ik spijtig vind is dat er niet echt een boodschap achter zit. Het is compleet verzonnen en de 'clue' achter het verhaal is zoek.

Een boek met mooie illustraties en tekeningen en leuk om te tonen aan de kinderen.

Veel leesplezier!
Groetjes Juf Cherry

Spookdicht

Als vierde boek heb ik gekozen om het boek 'Spookdicht' te lezen.
Een heel leuk thema in het thema griezelen. Ideaal om te geven tijdens de periode rond Halloween.

Het is een heel mooi geschreven boek. De zinnen zijn in dichtvorm geschreven en er wordt veel gerijmd.
Het verhaal gaat over een jongetje die spoken heeft in zijn huis. Eerst is hij bang maar uiteindelijk heeft hij de moed om toch ertegenaan te gaan. Hij verslaat alle spoken.

Een prachtig boek met leuke illustraties erbij.
Het verhaal is geheel verzonnen en er zit niet echt een moraal in maar het woordgebruik is zo leuk dat je wel moet verder lezen.

Om jullie nieuwsgierig te maken naar het verhaal, heb je hier alvast een voorproefje:
Ik heb een goed idee! Ik stop met mijn gegrien!
Ik houd mijn ogen dicht, dan zie ik ze misschien.
En ja hoor, daar zweven ze met tientallen door de lucht.
Hoe kan ik ze verjagen? Hoe krijg ik ze op de vlucht.

Een prachtig verhaal die speelt met taal.
Prachtig om een les muzisch taalgebruik in te leidden.

Alvast veel plezier!
Groetjes juf Cherry!

De vrede van veelvraat!

Mijn derde boek is 'De vrede van veelvraat'.

Koning leeuw is ten einde raad. Het gaat niet goed met zijn land. De grond staat kurkdroog  door gebrek aan regen. Iedereen in het land proberen te helpen om het land te herstellen maar tevergeefs.
Tot op een dag de koning een toespraak hield. Hij vertelde zijn landgenoten dat hij hulp gaat vragen bij hun buren. Hij zal hulp vragen bij koning veelvraat.
Samen met de minister van Voedsel gaat koning leeuw op weg.
Toen ze door het land van koning Veelvraat reden kregen ze terug hoop. Het land lag vol met lekkere taarten, brood, en zo veel meer.
Zonder dat de twee het opmerkten werden ze ingesloten door wachtsoldaten. Ze worden opgepakt en afgevoerd naar het Grote Plein.
Daar zat de allerdikste koning die je ooit hebt gezien.
Koning leeuw legt uit dat hij ook koning is en dat hij graag wat eten zou willen omdat zijn land droog staat.
Koning veelvraat gelooft dit niet. Een koning kan niet zo dunnetjes zijn. Hij beveelt zijn cipiers om de koning en de minister in de gevangenis te gooien. Maar de twee weten zich los te wurmen en rijden er vlug vandoor naar hun land. Schreeuwend zetten de dikbuiken de achtervolging in. Met de dikke koning achter hen. Die tonnen vol voedsel mee heeft voor zijn soldaten.  Maar ze zijn te dik! Hun paarden kunnen hun  niet dragen en de banden knapten van de vrachtauto's. Heel traag raken ze uiteindelijk toch vooruit maar koning leeuw en de minister zijn veel vlugger en kunnen de landgenoten waarschuwen. Als ze eindelijk toekomen lopen de landgenoten van koning leeuw op hen af. En voor ze het wisten zitten ze al op de etenskarren. Maar opeens kwam er nog een heel zwerm vogels met zaden toe. Dit samen met een enorme regenwolk.
De grond veranderde van een droge korst in een modderpoel en de wagens raakten vast.
Koning Veelvraat had er genoeg van! Hou op! roept hij. De leeuw gooit een vette roomtaart met aardbeien naar de koning. Hij walgt van de koning! Je kan karrenvrachten vol eten meenemen voor je leger maar wel geen kruimel voor een arm land.
Toen bedaarde de leeuw. Hij begon te glimlachen. U hebt ons toch geholpen! roept leeuw tegen de koning.
Door de tanks, de vrachtwagens en paarden is de grond keurig omgeploegd. Dit in combinatie met de zaden en de regen groeit er al groen omhoog.
Burp, zei koning Veelvraat.
'Vrede,' zei de leeuw.
'Hou op over vreten , ik krijg er maagkramp van.'
'Ik zei vrede,' sprak de leeuw met nadruk.
Vrede? Wat is dat voor iets? Kun je dat eten?'

Ik vond dit een heel mooi boek. De woorden zijn prachtig geïllustreerd met prenten.
Het is een heel mooi verhaal voor kinderen met een achterliggende betekenis.
Je kan er verschillende dingen uit afleiden.
Zo leren de kinderen dat als je goed en eerlijk bent het altijd weer goed komt. Zo leren de kinderen er ook uit dat delen met vriendjes een mooie handeling is.
Het is een heel leuk verhaal om in de klas voor te lezen. Zeker tijdens het thema vrede.

Ik raad het jullie allemaal aan om het te lezen.
Groetjes juf Cherry

Tim doet het niet!

Ik heb gekozen om het verhaal 'Tim doet het niet!' met jullie te delen.
Dit boek las ik voor in het tweede leerjaar.

Het boek gaat over Tim, een raar wezentje, die het niet meer 'doet'.
Het verhaal begint bij het avondeten met het gezin. Tim wil zijn eten niet op eten. Hij wil zijn toetje eerst hebben.
Papa en mama doen er alles aan om Tim te doen eten maar hij knijpt zijn lippen stijf op elkaar en geeft geen kik.
Zijn zus Emma doet er nog een schepje bovenop. Ze vertelt haar ouders dat Tim al heel de dag raar doet.
Bij het ontbijt kwamen er vieze woorden uit zijn mond.
Toen ze naar school moesten deden zijn voeten het niet.
Zijn handen en oren werkten ook niet mee op school.
En hij maakte er een bende van op de wc.
De ouders zijn ten einde raad en denken dat Tim kapot is.
Ze brengen hem terug naar de winkel.
Daar vragen ze of ze hem kunnen inwisselen maar dit lukt niet.
Dan gaan ze maar naar de reparatiewinkel om hem te herstellen.
De mevrouw van de winkel weet ook niet wat er aan de hand is.
Verdrietig gaan ze terug naar huis. Ze ploffen zich neer op de grond en staren voor zich.
Opeens ziet Tim dit en verschiet. Mama, papa en zus doen het niet meer!
Hij rent naar de keuken en vindt zijn toetje. Hij schrokt het binnen. Daarna eet hij in een-twee-drie zijn bordje leeg en rent naar badkamer om zijn tanden te poetsen en zich om te kleden.
Als mama, papa en Emma boven komen ligt Tim al lang in bed.
Ik ben klaar voor mijn voorleesverhaaltje. Of moeten jullie eerst nog een toetje eten? Vraagt hij doodleuk.

Zo eindigt het verhaal.
Het is een leuk verhaal om te vertellen bij jongere kinderen. Het heeft het thema avondeten en er zijn veel kinderen die het soms niet 'doen' bij het avondeten.
Het enige jammere is dat er geen echt moraal in het verhaal zit.
Ik zou het zeker aanraden naar ouders van kinderen die niet graag hun avondeten op eten.
Als juf zou ik dit verhaal maar aanraden als er enkele kinderen zijn waar er problemen rond eten zijn.
Je kan het natuurlijk ook vertellen gewoon voor de gezelligheid.
Een leuke en humoristisch boek.

Hopelijk hebben jullie er iets aan.
Groetjes juf Cherry