zaterdag 12 april 2014

Een gevaarlijke ontdekking – Tanja de Jonge

De vader van Jordy wil dat het kleine magazijn eens wordt opgeruimd. Er zijn nog heel wat dozen met oude folders, reclameborden en kapotte computers. Jordy en zijn vriend Mo zien het zitten om hem te helpen. Ze beginnen er onmiddellijk aan.
‘Wow,’ riep Jordy luid. ‘Wat is er?’ vroeg Mo geschrokken. Hij keek naar beneden waar Jordy een doos openhield, om te laten zien wat er in zat. Mo kwam geschokt naar beneden. Op de bodem lag een zwart pistool.

Zo begint het spannende boek ‘Een gevaarlijke ontdekking’ van Tanja de Jonge. Het verhaal is een detective verhaal waarbij Mo en Jordy willen te weten komen waarom iemand een pistool verstopt heeft in het magazijn van Jordy’s vader. Van wie is dat pistool? Waarom ligt het in het magazijn?
Ze worden overspoeld door een zee van vragen. Gedurende het verhaal kom je steeds dichter en dichter bij de eigenlijke waarheid. Zal het hen lukken om de waarheid achter dit mysterie te vinden? Maar onthoud goed als je dit boek leest, is niets wat het lijkt.  

Tanja de Jonge is een kinderboekenschrijfster en heeft al enkele boeken op haar palmares staan. Boeken als Tijdrovers, Dwaalspoor in de diepte, Meester Tikker,  ... staan allemaal op haar naam. Mevrouw de Jonge schrijft al meer dan tien jaar boeken. In de eerste jaren als schrijfster, bracht ze haar boeken nog niet uit, toen ‘oefende’ ze als het ware nog. De meeste van haar boeken zijn spannende of griezelige verhalen voor kinderen met altijd een vleugje vriendschap en vertrouwen. Zelf vind ze dat zeer belangrijk.

Het is een boek dat vooral bedoeld is voor kinderen vanaf acht jaar. Het boek is vlot leesbaar door de vele illustraties die in het boek staan. Dit boek is ideaal om voor te lezen in de klas. De spanning bouwt zich steeds op. Je kan elke dag een stukje van het verhaal vertellen. De kinderen gaan zeker en vast nieuwsgierig zijn naar het vervolg van het verhaal. Je hebt ze zo onmiddellijk mee in je verhaal. Als verwerkingsmogelijkheid kan je ze bijvoorbeeld na elke voorleesbeurt het vervolg van het verhaal laten verzinnen. Het verhaal is ideaal van lengte, het is zeker niet te langdradig.

Tussen alle alinea’s uit het verhaal, vind je telkens een prent die bij dat stukje van het  verhaal hoort. Zo is het voor de kinderen ook visueel voorgesteld. In de klas kan je de prenten makkelijk gaan projecteren op het bord. Dit vind ik een absolute meerwaarde aan dit boek. Zo heb je een extra troef om de kinderen te blijven boeien en nog eens extra aandachtig te laten zijn. Ze zullen zeker al aandachtig zijn omdat ze zelf moeten gaan nadenken over de mysteries in het verhaal.

Durf jij het aan om deze mysteries op te lossen?

Viktor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten