zaterdag 12 april 2014

De feen van niks – Godeliva Uleners

 ‘Ssst! Het is stil, het is zo stil, maar zo stil dat het is. Of nee toch niet. Daar! Daar hoor ik iets!’, zegt de oude eik. Zo begint het fantastische avonturenverhaal van de Feen van Niks. Dit kinderverhaal geschreven door Godeliva Uleners is niet zomaar een kinderverhaal. Het verhaal behandelt enkele thema’s zoals uitsluiting, dood, oorlog, ... die je kan uitwerken in het tweede tot vierde leerjaar. Dit is een verhaal met veel pit, fantasie en humor. Wat heb je nog meer nodig in een kinderverhaal?

In het bos van Nowal leven alle dieren in vrede met elkaar samen. Alle dagen zijn dezelfde totdat er een mysterieus wezen uit de ruimte op bezoek komt in het bos. Alle dieren zijn bang van ‘het beest’ en verfoeien hem. De dieren vellen eigenlijk al een oordeel zonder dat ze al in contact gekomen zijn met ‘het beest’. Maar ‘het beest’ komt voor een heel andere reden naar dit bos. Maar of hij zijn doel zal bereiken, that’s the question! Hij zal een lange weg moeten doorboren maar gelukkig krijgt hij steun van twee wezentjes die in de staart van ‘het beest’ leven, Aman en Swijf. Deze twee wezentjes, zorgen voor een vleugje humor in het verhaal.  De wezentjes noemen ‘het beest’ de Feen van Niks. Zal het allemaal goed aflopen met de Feen? Ik geef jullie één tip, trek geen voorbarige conclusies in het verhaal!

Dit boek is dus een uitgelezen kans om thema’s als pesten en uitsluiting te bespreken in de klas. Naast deze problematieken die in het verhaal verweven zitten wordt er ook voldoende afgewisseld met humor en geluk. Met dit boek kan je de kinderen meetrekken in dit fantasieverhaal met dieren. Dit boek is al een zeer oud boek dat al enkele keren ‘gerestyled’ is geweest. Toen ik in het tweede leerjaar zat, hebben ze mij hieruit nog voorgelezen. Dit boek heeft zo’n impact gehad op mij waardoor ik het nooit vergeten ben. Het is voor mij ook pure nostalgie!

De mensen die dit boek al gelezen hebben zullen kunnen beamen dat de schrijfstijl van Godeliva Uleners typisch is voor haar. Je zou eerder denken dat het 140 bladzijden poëzie is. Daardoor kan je het boek zeer vlot lezen. Het boek is opgedeeld in 40 hoofdstukken en zo is het ideaal om per les een hoofdstuk te lezen en daarna te bespreken. Dit boek is dus een ideaal boek voor het gebruik in klasverband. Ik hoop dat ik dit boek opnieuw in de schijnwerpers kan plaatsen want dat verdient het echt! 

Viktor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten